Oxyma magasnyomású adiabatikus hűtés rendszerrel vagy Oxyma evaporatív média segítségével

Az Oxyma evaporatív hűtés rendszerekkel és adiabatikus magasnyomású vízporlasztásos hűtés rendszerekkel nagyszerűen kiegészíthetjük meglévő klímatechnikai rendszerünket a rendszer hatásosságának növelése érdekében. Az EER tényező növelésére a VRV rendszerekben lévő levegő/víz hőcserélők előhűtése is rengeteg lehetőséget nyújt az energia megtakarításra.

levego_viz_hocserelo_elohutes

 

A léghűtéses kondenzátorok előhűtése mellett szintén EER tényező növelő megoldás, amikor a VRV rendszerben lévő levegő/víz hőcserélő előtt a beszívott környezeti levegő hőmérsékletét 8-12°C-kal lehűtjük. Ezen módszerrel a külső meleg levegőt hűtjük elő a hőcserélőnek, így annak nem a külső forró levegőtől kell elvonni a hőt, hogy abból egy 16-18°C-os befújt levegő hőmérsékletet kapjunk, hanem egy előhűtött, alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 23-25°C-os levegőt kap a hőcserélő. Ilyenkor kevesebb hűtési teljesítmény igény szükséges, így kevesebb a kompresszor munka, valamint a rendszer teljesítmény felvétele. Az elpárologtató előhűtési rendszere EER javulást tesz lehetővé a VRV rendszeren, ami villamos energia megtakarítással jár, hisz a rendszernek kevesebb villamos-energia szükséges ugyanazon hűtési teljesítmény előállításához. Ezen beruházások szintén megtérülő beruházások, a befektetett összeg kevesebb, mint 3 év alatt megtérül a villamos energiafogyasztási különbözetből.

A levegő/víz hőcserélő előhűtés esetén két megoldást különböztetünk meg:

  1. Oxyma magasnyomású adiabatikus hűtés rendszerekkel történő levegő/víz hőcserélő előhűtés:
    Ebben az esetben a levegő/víz hőcserélő előtt a beszívó ágban és légcsatornában egy speciális saválló szórócsövekből kialakított Oxyma szórófej tartó szerkezetet alakítunk ki a légcsatorna keresztmetszeteihez mérten. A saválló szórócső szerkezetet egy egy magasnyomású szivattyú aggregát lát el 70 bar-os nyomással és a kellő vízmennyiséggel. A víz apró aeroszolokra porlasztódik szét (kb. 5 mikron nagyságú vízszemcsék) és az áramlő levegővel érintkezve a szívócsatornában azonnal elpárolog. A szétporlasztott víz párolgása hőelvonással jár, így a beszívott levegő hőmérséklete akár 8-12°C-kal is csökkenthető. A relatív páraszint természetesen növekszik, de ez nem sokat befolyásol a belső tér páratartalmán, hiszen a levegő/víz hőcserélő lamellák víz oldali felületi hőmérséklete 10-12°C környéki értéken van, ami azt eredményezi, hogy a magas relatív páratartalmú (85%) előhűtött levegővel való érintkezés következtében a levegőben lévő víz a hideg felületen kicsapódik és kondenzvíz keletkezik, amit egy gyűjtőtálca és egy kondenzátum elvezető segítségével elvezetünk a csatornából. Ezeknek a rendszereknek az előnye, hogy telepítésük költséghatékony, gyors, egyszerű és könnyű feladat. A porlasztás rendkívül jól szabályozható. A rendszer minden esetben kezelt RO vizet igényel, valamint a cseppvíz elvezetést minden esetben meg kell oldani. 
  2. Evaporatív léghűtő gépekkel és béléstestekkel történő levegő/víz hőcserélő előhűtés:
    Ennél az eljárásnál a légcsatorna szívó ágán lévő beszívó nyílás előtt, mindenképpen a kültéren egy evaporatív hűtőgépet helyezünk el. Az adiabatikus léghűtő berendezés biztosítja a levegő/víz hőcserélő számára a környezeti levegő 7-12°C-kal történő előhűtését, így az előhűtési rendszer működése ugyanazon elven zajlik, csak más berendezések felhasználásával. Az evaporatív gép szintén telített, magas relatív páratartalmú levegőt fúj, amely levegőben lévő vízgőz a hideg hőcserélő felülettel érintkezve szintén kondenzátum formájában kicsapódik ezért a kondenzvíz elvezetést megoldani szükséges. Az evaporatív léghűtő berendezéseken kívül az Oxyma – OxyVap speciális aluminium adiabatikus hűtés média légcsatornába integrálható megoldás, így akár a levegő/víz hőcserélő előhűtésére is alkalmazható. Felhasználható továbbá szellőztető rendszerekben is a befújt környezeti levegő adiabatikus elven történő lehűtésére, így a környezetinél -7-12 °C-kal hűvösebb levegő kerül befúvásra.

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést vagy egyedi ajánlatot! Munkatársaink készséggel fogadják hívását.