A hagyományos folyadékhűtő rendszerek működésük közben hűvös és száraz levegőt juttatnak a térbe.
A száraz levegő sok embernél okoz szem szárazságot, nyálkahártya irritációt, bőr szárazságot, stb.

kombinalt_adiabatikus_folyadekhutesi_rendszerek
Továbbá a kész termék minőségét is nagyban befolyásolja, a túl száraz levegő, hiszen a száraz levegő kevésbé szigetel, ezért az elektrosztatikus kisülések valószínűsége jóval magasabb, mint szabályozott páratartalom esetén.

Az evaporatív hűtőgépek páradús, de hűvös levegőt fújnak be.
A megfelelő páratartalom szabályozása elősegíti a különböző gyártási igények kielégítését (száradás, elektrosztatikus kisülések elleni védelem, tűrések, stb..), valamint növeli a bent tartózkodók komfort érzetét.

Mi történik, ha kombináljuk Őket?

A szükséges hűtési hőterhelés egy részét a bevitt hűtőteljesítménnyel a folyadékhűtők adják, a másik részét pedig az evaporatív hűtőgépek. Ez a kapcsolás rendkívül előnyös, tekintettel arra, hogy a hűtési teljesítmény igény megoszlik az alap és a rásegítő rendszeren. A folyadékhűtőknél lecsökken a hűtési teljesítmény igény, így a rendszernek nem szükséges maximális kapacitáson üzemelnie, így csökken a villamos energia fogyasztás is. A villamos energia fogyasztás csökkenés miatt ez a beruházás is megtérül, a beruházott összeg általánosan 5 éven belül kifizetődik és ezután hasznot termel a rendszer. Egy egyértelműen elmondható, de nem feltétlen mérhető további pozitívuma a kombinált rendszereknek, hogy a kompresszorok maximális kihasználtsága, illetve csúcsra járatása megszűnik, ezáltal a karbantartási idejük is jelentősen eltolódik.

A kombinált rendszereknek további komfortbeli és technilógiai előnyei is lehetnek, hiszen a folyadékhűtők száraz hűvös levegőt fújnak be, az evaporatív gépek pedig páradús és hűvös levegőt juttatnak a térbe. Így egyszerűen megoldható a nyári időszakban is a páratartalom szabályozás, ami jótékony hatással bír az épületben tartózkodók komfort érzetére, valamint a gyártott termékek minőségére is. (elektrosztatikus kisülés elleni védelem, tűrések, száradási folyamat)

Összegezve az evaporatív hűtés és a folyadékhűtő rendszerek kombinációit számos országban alkalmazzák, hiszen nagyszerűen kiegészítik egymást. Az épület hűtési rendszerének össz. üzemeltetési költsége 40-50%-kal alacsonyabb lesz a hűtési teljesítmény megoszlása miatt, tehát jelentős villamos energia fogyasztás csökkenés realizálható a rendszerek kombinációjával. Egy másik pozitívum pedig a megfelelő páraszint könnyű szabályozhatósága, így az ügyfél két legyet üthet egy csapásra.
Kérjen egyedi ajánlatot!