Megújuló épülethűtés Oxyma evaporatív hűtési rendszerekkel

adiabatikus hűtes párahűtes állattartóknak

Állattartó telepek párahűtése

Az állattartásban elterjedt épülethűtési megoldások közül a legelterjedtebb az adiabatikus hűtőfal, valamint a direkt porlasztásos adiabatikus párahűtési technológia.

Az adiabatikus hűtőfal esetén az épület egyik falán az evaporatív béléstestek találhatóak egy rozsdamentes acél vagy műanyag keretben elhelyezve. A falon lévő nedvesített hűtőfelület bármekkora méretűre tervezhető, valamint a béléstestek vastagsága 3 méretben választható, így az evaporatív hűtőfal teljesítménye is az egyedi igényekhez mérten tervezhető.

A nedvesítő tömbök kialakítása lehetővé teszi, hogy a víz egy nagy felületen érintkezhessen a külső száraz levegővel, így minél több víz párologhasson el. A hűtő hatást a víz párolgáshője okozza, amely hőt von el a levegőtől, így minél több víz képes bepárologni, annál intenzívebb a hűtés. A béléstesteket tartó keret felső részén egy speciálisan kialakított csepegtető tálca, alul pedig egy vízgyűjtő tálca foglal helyet. A csepegtető tálcaszerkezet gondoskodik arról, hogy egyenletesen eloszlassa a vizet a méhsejt szerkezetű béléstestet teljes felületén, a vízgyűjtő tálca pedig összegyűjti a nem elpárolgott vizet, amit a tálcában elhelyezett keringető búvárszivattyú újra feljuttat a csepegtető tálcához, így újrahasznosítja azt.

Az épület másik oldalfalán nagy teljesítményű, rozsdamentes axiál ventilátorok helyezkednek el, amik a nagy légmennyiséget szívnak át az hűtendő területen, így a belső nyomás lecsökken, a levegő a nedves béléstesteken keresztül pótlódik, ezzel biztosítva a levegő folyamatos cserélődését és a lehűtött levegő bejuttatását a légtérbe. Az eljárással épületben egy alacsonyabb hőmérsékletű légállapot kerül kialakításra, így biztosítva a csarnoképület folyamatos hűtését, a komfortosabb és alacsonyabb belső hőmérséklet elérését, amely kedvező hatásokat generál az állatok számára.

Ezen rendszereknél az épület egy nagyméretű adiabatikus hűtőgépként funkcionál, így csarnokon belül történik a párolgás és az ezzel járó hőelvonás, így akár 7-12 °C hőmérséklet csökkenés is elérhető ezen gazdaságos és megújuló épülethűtési rendszerekkel.

Keressen minket bizalommal, energetikai mérnök munkatársaink készséggel fogadják hívását és állnak rendelkezésére a legoptimálisabb megoldással!