Adiabatikus kondenzátor előhűtés evaporatív párahűtés médiával

Régi tervezésű és régen telepített hűtési rendszereknél gyakran előforduló probléma, hogy a kondenzátor oldali nyomás a magas külső hőmérséklet miatt emelkedni kezd. Ezt a vezérlés észleli és a rendszer kiállhat magasnyomású hibára, amiért megállhat a hűtés.

adiabatikus_elohutesi_rendszer_leghuteses_kondenzatorhoz
Továbbá a hűtési rendszerek EER tényezője nagymértékben függ a kondenzátor oldali hőmérséklettől. Minél alacsonyabb a kondenzációs hőmérséklet, adott elpárolgási hőmérséklet mellett, annál jobb az EER érték, ami azt jelenti, hogy minél alacsonyabb a kondenzátor által beszívott levegő hőmérséklete, annál kevesebb villamos energia szükséges a rendszer üzemeléséhez. Az általunk használt és tervezett kondenzátor levegő előhűtő és párahűtés megoldások tehát nem csak szakaszosan az épp jelenlévő problémát (túl magas kondenzátor hőmérséklet és nyomás) tudják kiküszöbölni, hanem a nyári időszakban használva jelentős energia megtakarítást eredményeznek.

Ebből adódik, hogy ezek a beruházások megtérülő beruházások, hisz a megtakarított villamos energia 2-3 éven belül megtéríti a beruházás költségét, később pedig pluszt termel. Az általunk javasolt evaporatív kondenzátor vagy adiabatikus kondenzátor megoldások működési elve nagyon hasonló egy általános párologtató hűtőberendezéséhez. A kondenzátor lamellák előtt egy szerelőkeretben kialakításra kerül a csepegtető tálca, valamint a folyadék gyűjtő tartály, amely az el nem párolgott vizet összegyűjti és az itt lévő keringető szivattyú újra a csepegtetőtálcához juttatja. A szerelőkeretben szintén megtalálható a béléstest, azaz másik nevén a nedvesítő tömb, amelyen nagy felületen eloszlik a víz és itt érintkezik az átszívott levegővel. A víz párolgása elvonja a hőt, amely kisebb külső levegő hőmérsékletet generál. a kondenzátor lamellák közvetlen közelében. Az evaporatív kondenzátorokról elmondható, hogy hatékonyságuk 40%-kal jobb a hagyományos léghűtésű kondenzátorokénál.

Az adiabatikus és evaporatív médiával szerelt kondenzátor párahűtés megoldásnak az előnye az, hogy a kezelt víz (lágyított, vastalanított) nem feltétlen fontos, hisz a kondenzátor lamellák sosem érintkeznek a vízzel. A lamellák már csak a páradús, de hűvös levegőt kapják, látható víz nélkül.

A kiegészítő előhűtési és párahűtés rendszerek tervezését és kivitelezését vállaljuk akár meglévő kondenzátorokra is. Ilyenkor a helyszíni adottságokhoz, valamint a kondenzátor típusához mérten teljesen egyedi megoldást javaslunk az ügyfél számára. Legyen az fekvő vagy álló kondenzátor, biztosan megtaláljuk a megfelelő megoldást. Ebben az esetben a szerelőkerettel (csepegtető tálca és víztartály) és a béléstestekkel egészítjük ki a kondenzátor szerkezetét, felhasználva a kondenzátorban lévő ventilátorok szívó kapacitását.

OXYVAP_Modularis_aluminium_belestestek

Az Oxyma-OxyVap speciális, szabadalmaztatott alumínium fonott lamellás béléstestek moduláris elemek, melyek a meglévő kondenzátorok közelében egymásra és egymás mellé helyezhetőek. Így bármilyen típusú és méretű kondenzátor esetén megfelelő és hatékony megoldást nyújtanak. Az OxyVap béléstestek VDI 6022 német higiéniai tanúsítással rendelkeznek, így higiénikus működésük garantált. Az OxyVap moduláris béléstestek aluminium keretben foglalnak helyet, melyekben felül a csepegtető tálca, alul pedig a gyűjtő tálca kap helyet.

Tekintse meg az Oxyma evaporatív előhűtés katalógusát az alábbi linkre kattintva:

Oxyma_PreCooll_Katalogus_HUN

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést és egyedi ajánlatot. Munkatársaink készséggel fogadják hívását!