Indirekt párahűtés

A direkt és az indirekt evaporatív hűtés közötti különbség az, hogy a direkt rendszerek által befújt levegő 10-12 °C-kal alacsonyabb a környezeti levegőnél, viszont a relatív páratartalma magas, míg az indirekt evaporatív hűtés rendszereknél közbeiktattunk egy hőcserélőt, amely segítségével a befújt levegő hőmérséklete 8-9 °C-kal alacsonyabb a környezetinél, és a relatív páratartalma alacsony marad, így kvázi hűvös, száraz levegőt fújunk be.

indirekt_evaporativ_hutes_abra

Az indirekt evaporatív hűtés rendszerek egy primer és egy szekunder ágból állnak.

A két ág közötti hőcserét egy keresztáramú hőcserélő biztosítja.

A primer ágban lévő ventilátor a forró száraz környezeti levegőt beszívja, majd átvezeti a keresztáramú hőcserélőn. A rendszer hatékonysága még tökéletesebb, ha a belső levegőt visszavezetjük a primer ágra és azt hűtjük vissza újra. A szekunder ágon az evaporatív hűtés gép által 10-12°C-kal lehűtött hűvös és páradús levegőt a hőcserélőn keresztül juttatjuk, ahonnan a hőelvonás után a környezetbe fújjuk ki. A hőcserélőben megtörténik a hőelvonás, így a befújt levegő 8-9°C-kal hűvösebb a környezetinél és relatív páratartalma nem haladja meg a 50%-os értéket.

Evaporatív hűtés segítségével könnyedén lehűthetjük a csarnokot, vagy épületet, természetesen ez csak méretezés kérdése. A szükséges hűtőteljesítményt ugyanúgy be tudjuk vinni. A különbség az indirekt evaporatív hűtés rendszerek javára, hogy az üzemeltetési költség a töredéke a folyadékhűtő rendszereknek, a beruházási költség is alacsonyabb, valamint nincs meg az a kellemetlen tulajdonságuk, hogy szárítják a levegőt, hisz a befújt levegő páratartalma pont az ideális értéken tartható és ezzel jelentős költség megtakarítható.

Evaporatív hűtés rendszerekkel könnyedén szabályozható a hőmérséklet és a páratartalom is egyben, hiszen a szekunder ágban lévő evaporatív gép hulladéklevegőjét bekeverhetjük a befújt levegőhöz, ezzel szabályozva az épületbe kerülő levegő relatív páratartalmát.

Ezen evaporatív hűtés rendszerek mondhatni az egyetlen megújuló alternatívái a hagyományos folyadékhűtők rendszereknek, tulajdonságukban azonosak, hisz nem a környezeti levegőt fújják be, hanem annál egy hűvösebb levegőt, így a hűtés megvalósul, viszont nincs kompromisszum, a levegő nem telített és páradús, az üzemeltetési különbségek magukért beszélnek.
Primer ág: Környezeti meleg, száraz levegő –> hőcserélő –> Befújt hűvös, száraz levegő

Szekunder ág: Környezeti meleg, száraz levegő –> adiabatikus (evaporatív) hűtőgép –> hőcserélő –> kifújt páradús levegő
Ebből következik, hogy az indirekt rendszereknél a befújt hűvös levegő hőmérséklete korlátozva van, 9°C foknál többet nem tudunk a külső levegőn hűteni, viszont a levegő páraszintje relatív alacsony marad.

Természetesen az indirekt evaporatív hűtés rendszerekkel is megvalósítható egy adott épület hűtése, ráadásul rendkívül alacsony üzemeltetési költségből. Az elérni kívánt belső hőmérséklet csak méretezés kérdése.
Az indirekt evaporatív hűtés rendszereknek létezik olyan kapcsolása is, amely esetén az elszívott belső levegőt egy magasnyomású porlasztó egységbe juttatjuk, ahol a víz párolgása 18-20°C-ig és közel 100%-os páratartalomig hűti a belső levegő hőmérsékletét. A továbbhűtött levegő egy keresztáramú hőcserélőbe megy, ahol megtörténik a hőelvonás. Ezt követően ez a levegő a környezetbe távozik. A környezetből beszívott forró levegő átmegy a keresztáramú hőcserélőn, ahol a hőelvonás következtében a hőmérséklete 23-25°C-ig csökken. Ezt követően a hűvös, száraz levegőt befújjuk a terébe. A levegő páratartalma nem haladja meg a 60%-os értéket.

indirekt_adiabatikus_hutes

Az indirekt evaporatív hűtés rendszerek alacsony üzemeltetési költsége nem haladja meg a 1/4 részét a hagyományos folyadékhűtő rendszerek üzemeltetésének.

Példának okáért egy 500 kW hűtőteljesítményű indirekt evaporatív hűtés rendszer fogyasztása 1 m3 víz, valamint 20 kW villamos energia óránként. Ez hozzávetőlegesen 1.100,-Ft-os üzemeltetési költséget jelent egy órára bontva. Egy folyadékhűtő rendszer ugyanezt a hűtőteljesítményt hozzávetőlegesen 166 kWh villamos energiából képes megtermelni, ami nagyjából 4.200,-Ft-os üzemeltetési költséget von maga után óránként.

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést vagy egyedi ajánlatot! Munkatársaink készséggel fogadják hívását.

Termékek: