Az evaporatív hűtőgépek, valamint a hűtőtornyok tápvíz kezelése a megszokott vízkezelési és lágyítási módoktól meglehetősen eltér, hiszen ezen rendszerekben a víz folyamatosan párolog.

hutotorony_takaritas_karbantartas
A párolgó vízzel együtt a vízben oldott ásványi anyagok nem képesek párologni, így a vas, mangán, kalcium, magnézium és szilikát molekulák kirakódnak a tartályok, valamint a béléstestek és lamellák felületeire. A kezeletlen víz idő előtt tönkre teheti a berendezések keringető szivattyúit, illetve hamar eltömítheti a csepegtető tálcát is, így könnyen megszűnhet a vízkeringetés, ami a hűtés leállásához vezethet.

A kirakódott vízkő akár 40%-os hatásfok csökkenést is eredményezhet a hűtőtornyoknál, hiszen rontja a hőátadást, valamint eldugítja a levegő járatokat, így ellehetetleníti a víz megfelelő párolgását, ezáltal csökken a hűtési hatékonyság.

Egy másik probléma a kirakódó ásványi anyagokon túl a mikroorganizmusok, baktériumok, gombák elszaporodása a gépek vizében (legionella, pseudomonas, nematoda baktériumok). A legfőbb probléma a víz relatív magas vas és mangán tartalma, amely a tartály falán egy ún. biofilm réteget képez. A biofilm nem csak a vas és mangán részecskékből tevődik össze, hanem a vízben lévő egyéb mechanikai szennyeződések, a gépekbe a levegőből könnyen belekerülő por és egyéb szerves anyagok, amik alkotják. A biofilm adja a baktériumok élőhelyét és tápanyagát is egyben.

A tetőn lévő magas hőmérséklet miatt a gépekben lévő víz hőmérséklete is emelkedik és, mint tudjuk a magasabb vízhőmérsékletben a baktérium telepszám rendkívül könnyen növekszik, valamint a gombák és egyéb mikroorganizmusok is sokkal könnyebben szaporodnak. Nem beszélve a béléstest lamella szerkezetében található „búvóhelyekről”.

Mindent egybevetve az ilyen típusú nyílt rendszerek minden feltételt kielégítenek a baktériumok szaporodásához, ezért elengedhetetlen az evaporatív rendszerek, valamint a hűtőtornyok csírátlanított és kezelt vizéről való gondoskodás.

A legjobb a több lépéses vízkezelés, mivel együtt tökéletesebb hatást lehet elérni, kevesebb vegyszer felhasználásával.

Minden esetben javasoljuk a mechanikai szűrést a szemcsés szennyeződés szűrésére. A mechanikai szennyeződések a gép tartályába jutva elősegítik a biofilm képződést, valamint a keringető szivattyút tönkre tehetik, valamint a csepegtető tálcát is könnyen eldugíthatják. Javasoljuk továbbá az ürítőszelep beépítését ezzel együtt a rendszer időszakos iszapolását, amely eljárás regenerálja és frissíti a gépekben lévő felmelegedett pangó vizet, meggátolva ezzel az algásodást és a fertőződést, valamint a víz folyamatos cserélődése segíti a tartály mechanikai tisztán tartását, valamint meggátolja a vegyszer által oldott ionok besűrűsödését a vízben.

Ezenkívül az ilyen típusú nyitott rendszereknél szükséges TwinOxide vegyszert adagolni a biológiai szennyeződések (mikroorganizmusok, gombák, algák, baktériumok, legionella, pseudomonas) ellen, de a szer meggátolja a biofilm réteg kialakulását (az oxidáció során redukálja a vas/mangán tartalmat is) a csőrendszerben, a tartályban, valamint a béléstesteken, hűtőtorony lamellákon, így megszünteti a baktériumok élőhelyét.

Az eljárással nem felszínesen, hanem gyökeresen orvosoljuk a baktérium problémákat, így jobb vízminőséggel jobb levegő minőséget tudunk elérni. Szükséges továbbá a nyitott rendszereknél a AquaKLEAR03 vegyszer adagolása a keménységet okozó ionok oldására, mint a kalcium, magnézium és a szilikát. A vízben lévő oldott ásványi anyagok a vízzel együttesen nem képesek elpárologni ezért a béléstesten és a hűtőtorony lamellákon maradnak. A AquaKLEAR03 rendkívül hatékonyan akadályozza meg az ilyen nyitott rendszerek esetén a béléstest ásványi anyagoktól való roncsolódását, növelve ezzel a béléstestek és hűtőtorony lamellák, valamint a gépekben lévő keringető szivattyúk élettartamát.

Ezen túl feltétlen szükséges továbbá a gépek időszakos karbantartása, felülvizsgálata és kézikus tisztítása, hiszen a tetőn és oldalfalon lévő elhelyezés miatt rengeteg külső egyéb hatás éri a gépeket. Többek között gyakran problémát okoz a nyárfa virágzása, a nyárfa virága vattapamacs szerű állaga miatt könnyen eldugítja a béléstesteket, valamint hűtőtorony lamellákat, így nehezen képes átjárni rajtuk a levegő. Továbbá gyakori problémát okozhat a madárürülék, ami szintén eltömíti a levegő útját, valamint könnyen elfertőzheti a béléstesteket vagy lamellákat.

Cégünk 15 éves ivóvíz kezelésben, lágyításban, valamint hűtőtorony takarításban szerzett tapasztalataira alapozva bármilyen problémára komplex kezelési és tisztítási tervet írunk.

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést vagy egyedi ajánlatot! Munkatársaink készséggel fogadják hívását.