Az evaporatív hűtőgépek, valamint a hűtőtornyok tápvíz kezelése a megszokott vízkezelési és lágyítási módoktól meglehetősen eltér, hiszen ezen rendszerekben a víz folyamatosan párolog.

hutotorony_takaritas_karbantartas
A párolgó vízzel együtt a vízben oldott ásványi anyagok nem képesek párologni, így a vas, mangán, kalcium, magnézium és szilikát molekulák kirakódnak a tartályok, valamint a béléstestek és lamellák felületeire. A kezeletlen víz idő előtt tönkre teheti a berendezések keringető szivattyúit, illetve hamar eltömítheti a csepegtető tálcát is, így könnyen megszűnhet a vízkeringetés, ami a hűtés leállásához vezethet.

A kirakódott vízkő akár 40%-os hatásfok csökkenést is eredményezhet a hűtőtornyoknál, hiszen rontja a hőátadást, valamint eldugítja a levegő járatokat, így ellehetetleníti a víz megfelelő párolgását, ezáltal csökken a hűtési hatékonyság.

Egy másik probléma a kirakódó ásványi anyagokon túl a mikroorganizmusok, baktériumok, gombák elszaporodása a gépek vizében (legionella, pseudomonas, nematoda baktériumok). A legfőbb probléma a víz relatív magas vas és mangán tartalma, amely a tartály falán egy ún. biofilm réteget képez. A biofilm nem csak a vas és mangán részecskékből tevődik össze, hanem a vízben lévő egyéb mechanikai szennyeződések, a gépekbe a levegőből könnyen belekerülő por és egyéb szerves anyagok, amik alkotják. A biofilm adja a baktériumok élőhelyét és tápanyagát is egyben.

A tetőn lévő magas hőmérséklet miatt a gépekben lévő víz hőmérséklete is emelkedik és, mint tudjuk a magasabb vízhőmérsékletben a baktérium telepszám rendkívül könnyen növekszik, valamint a gombák és egyéb mikroorganizmusok is sokkal könnyebben szaporodnak. Nem beszélve a béléstest lamella szerkezetében található “búvóhelyekről”.

Mindent egybevetve az ilyen típusú nyílt rendszerek minden feltételt kielégítenek a baktériumok szaporodásához, ezért elengedhetetlen az evaporatív rendszerek, valamint a hűtőtornyok csírátlanított és kezelt vizéről való gondoskodás.

A legjobb a több lépéses vízkezelés, mivel együtt tökéletesebb hatást lehet elérni, kevesebb vegyszer felhasználásával.

Minden esetben javasoljuk a mechanikai szűrést a szemcsés szennyeződés szűrésére. A mechanikai szennyeződések a gép tartályába jutva elősegítik a biofilm képződést, valamint a keringető szivattyút tönkre tehetik, valamint a csepegtető tálcát is könnyen eldugíthatják. Javasoljuk továbbá az ürítőszelep beépítését ezzel együtt a rendszer időszakos iszapolását, amely eljárás regenerálja és frissíti a gépekben lévő felmelegedett pangó vizet, meggátolva ezzel az algásodást és a fertőződést, valamint a víz folyamatos cserélődése segíti a tartály mechanikai tisztán tartását, valamint meggátolja a vegyszer által oldott ionok besűrűsödését a vízben.

Ezenkívül az ilyen típusú nyitott rendszereknél szükséges TwinOxide vegyszert adagolni a biológiai szennyeződések (mikroorganizmusok, gombák, algák, baktériumok, legionella, pseudomonas) ellen, de a szer meggátolja a biofilm réteg kialakulását (az oxidáció során redukálja a vas/mangán tartalmat is) a csőrendszerben, a tartályban, valamint a béléstesteken, hűtőtorony lamellákon, így megszünteti a baktériumok élőhelyét.

Az eljárással nem felszínesen, hanem gyökeresen orvosoljuk a baktérium problémákat, így jobb vízminőséggel jobb levegő minőséget tudunk elérni. Szükséges továbbá a nyitott rendszereknél a AquaKLEAR03 vegyszer adagolása a keménységet okozó ionok oldására, mint a kalcium, magnézium és a szilikát. A vízben lévő oldott ásványi anyagok a vízzel együttesen nem képesek elpárologni ezért a béléstesten és a hűtőtorony lamellákon maradnak. A AquaKLEAR03 rendkívül hatékonyan akadályozza meg az ilyen nyitott rendszerek esetén a béléstest ásványi anyagoktól való roncsolódását, növelve ezzel a béléstestek és hűtőtorony lamellák, valamint a gépekben lévő keringető szivattyúk élettartamát.

Ezen túl feltétlen szükséges továbbá a gépek időszakos karbantartása, felülvizsgálata és kézikus tisztítása, hiszen a tetőn és oldalfalon lévő elhelyezés miatt rengeteg külső egyéb hatás éri a gépeket. Többek között gyakran problémát okoz a nyárfa virágzása, a nyárfa virága vattapamacs szerű állaga miatt könnyen eldugítja a béléstesteket, valamint hűtőtorony lamellákat, így nehezen képes átjárni rajtuk a levegő. Továbbá gyakori problémát okozhat a madárürülék, ami szintén eltömíti a levegő útját, valamint könnyen elfertőzheti a béléstesteket vagy lamellákat.

Cégünk 15 éves ivóvíz kezelésben, lágyításban, valamint hűtőtorony takarításban szerzett tapasztalataira alapozva bármilyen problémára komplex kezelési és tisztítási tervet írunk.