Épületek párahűtése Oxyma adiabatikus rendszerekkel

Épületek hűtése

Az épületek hűtésére kialakított egyik lehetséges mód az adiabatikus hűtőfal építése, mely jellemzően a mezőgazdaságban, álltattartó telepeken és más ipari környezetekben terjed. A hűteni kívánt csarnok egyik oldalának külső falán ún. béléstestek (vagy nedvesítő tömbök) helyezkednek el. A béléstestek egy rozsdamentes vagy műanyag keretben vannak elhelyezve. A nedvesítő tömbök mérete igény szerint kialakítható, maga a hűtőfelület is személyre szabható, de akár a béléstestek mélysége is választható.
A nedvesítő tömbök kialakítása méhsejt alapú, amely lehetővé teszi, hogy a levegő a lehető legnagyobb felületen találkozzon a vízzel és párologtassa azt. A hűtés a párolgás hőelvonásával hűti a levegőt, így minél nagyobb felületen érintkezik a víz és a száraz levegő, annál hatékonyabb a hűtés.
A béléstestek keretének felső része egy speciálisan kialakított csepegtető tálca, mely gondoskodik arról, hogy a tömbök egyenletesen átnedvesedjenek a teljes felületükön. A keret alsó fele összegyűjti a lefolyt vizet és a tartályból újrakeringeti azt a hűtőfalon.
A csarnok falának belső oldalán nagyteljesítményű ventilátorok helyezkednek el, melyek depresszív nyomást idéznek elő az épületben, tehát a beltéri nyomás csökken és a csarnok levegője az átnedvesített béléstesteken keresztül termelődik újra. Így a beltéri levegő folyamatosan frissül és cserélődik a hűtőfalon keresztül. Ezzel a folyamattal a csarnok beltéri hőmérséklete mérséklődik és az állandó légcserének köszönhetően folyamatosan frissül.
Tehát egy ilyen rendszernél az épület maga egy hatalmas adiabatikus hűtési rendszer, a párolgás és a hőelvonás a csarnokon belül történik, melynek következtében akár 8-12°C hőmérsékletcsökkenés is elérhető egy forró száraz nyári napon.
Keresse energetikai mérnökeinket és igényelje ingyenes helyszíni felmérésüket, hogy mihamarabb megismerkedhessen cégünk innovatív, mégis gazdaságos és környezettudatos hűtési rendszereivel!