Elektrosztatikus kisülések elleni védekezés

ESD_vedekezes_SMD_parasitas

Legfőképpen elektronikai és mikroelektronikai gyártástechnológiáknál elengedhetetlen a megfelelő relatív páratartalom szinten tartása. A párásító rendszereket ilyenkor ESD céljából, azaz az elektrosztatikus kisülések elleni védekezés miatt használják a gyártó üzemek.

De mi is az ESD?

Az elektrosztatikus kisülés (‘Electro Static Discharge’ – ESD) az elektrosztatikus forrásból származó elektromos energia gyors felszabadulása. Amikor a töltött felület érintkezik egy alkatrésszel, vagy akár csak a közel van az erre érzékeny alkatrészekhez, károsodást okozhat benne. Ahogy az alkatrészek egyre kisebbé válnak, egyenes arányban nő érzékenységük. Az elektrosztatikus kisülés képes befolyásolni és megváltoztatni a félvezető eszközök elektromos jellemzőit, roncsolhatja vagy tönkreteheti azokat, felboríthatja egy elektronikai rendszerek működését, hibás és problémás üzemet, de akár károsodást is okozhat az elektronikai berendezésekben.

ESDA sztatikus elektromosság az iparban dolgozó emberek számára lényegesen magasabb jelentéstartalommal bír, mint a hétköznapi embereknek a padlószőnyegen történő járást követően, a fém kilincs megérintésekor érzékelt elektromos sokk. Ez a fajta kiszámíthatatlan és hirtelen jött elektromos energia komoly problémát jelent az ipar számára több évtized óta. Mára a cégek nagyrésze felismerte az ESD védelmi program jelentőségét. Az elektrosztatikus kisülések elleni védekezés hosszabb távon jelentős pénzmegtakarítással jár, növeli a termék megbízhatóságát és ezáltal a cég hírnevét is a piacon.

Ma az ESD hatást gyakorol jóformán minden elektronikai környezetben a termelékenységre és a termék megbízhatóságára. Az elektrosztatikus kisülések befolyásolják a termelési kihozatalokat, a gyártási költségeket, valamint a kész termék minőségét, megbízhatóságát és nyereségességét. Egyes kimutatások szerint az ESD okozta hibák éves költsége megközelíti a több milliárd dollárt az elektronikai és mikroelektronikai iparban. A tönkrement vagy sérült alkatrészek ára a pár centes egyszerű diódától a több száz dolláros hibridekig terjed. Az összeadott költségek, mint a javítás és újramunkálás, a szállítás, a labor és az üzemi költségek magukban hordozzák az elektrosztatikus kisülések elleni védelmi program jelentőségét és a védekezésben rejlő lehetőségeket.

Védekezés: Relatív páratartalom szabályozása

Az elektromosság nagysága függhet az egymással kapcsolatba lépő anyagok minőségétől és vezetőképességétől, a súrlódás és a szétválasztás intenzitásától és a levegő relatív páratartalmától. Az alacsony páratartalom, a téli száraz/ túl száraz levegő nagyban megnöveli az elektrosztatikus kisülés veszélyét. Az elektrosztatikában fontos tényezőt jelent a nedvességtartalom. Ha a környezeti levegő túl nedves, akkor az elektronok és a protonok töltés egyensúly hiánya nem marad meg egy hasznosítható időintervallumig. Ha a levegő nedvességtartalma magas, a különböző anyagok felületén párabevonat képződik, ezzel egy alacsony ellenállású utat biztosítva az elektronáramlás számára. Ez az alacsony ellenállású út a töltések újrakapcsolódását segíti elő, és ennek következtében kiegyenlíti a töltésegyensúly hiányát.

ESDVannak anyagok, melyek vezetik az elektromosságot, és vannak, amik elnyelik. Például a fémek, és az emberi test is vezetők, viszont a műanyagok, és a levegő jó szigetelő anyagok. A fémekkel, fémmegmunkálással, elektronikával, mikroelektronikával foglalkozó gyárak, üzemek számára kiemelten fontos a statikus elektromosság elleni védelem. A jelenség magához vonzza a kisebb részecskéket, például a port, ami az anyagok károsodásával járhat. Továbbá szikra keletkezhet, ami a berendezések tönkremenetelét, vagy akár tűzbalesetet is okozhat.

Az ESD védelem egyik fő tényezője a levegő megfelelő relatív páratartalmának szinten tartása. Az optimális szint megtalálása évszakonként eltérő lehet. elengedhetetlen a szakszerű gyártási folyamathoz. Ha a környezet túl nedves, a vízgőz esetlegesen kicsapódhat az egyes berendezések felületein. A túl száraz levegő sem tesz jót, mert minél szárazabb a levegő annál inkább nagyobb a statikus elektromosság valószínűsége. A legtöbb tűzbaleset is sokszor az anyagok között fellépő elektromosság miatt következnek be.

A statikus elektromosság kiküszöbölése megoldható a megfelelő párásító rendszer alkalmazásával. A PLC-vel vezérelt technológiával szabályozható relatív páratartalmat biztosítunk, hogy a gyártási folyamatoknak megfelelő, és az ESD védelem számára előírt környezetben történjen a termelés. Az intelligens vezérléssel a szükséges értékben állítható be a levegő páratartalma, mely igény szerint változtatható. Korlátlan nagyságú területen alkalmazhatóak a minden esetben egyedi tervezést igénylő párásító rendszereink, így a térben mindenhol megfelelő és egyenlő értékű relatív páraszintet tarthatunk. Tiszta terekben a rendszer pormegkötő tulajdonsága is rendkívül hasznos, mert a legapróbb részecskéket is felfogja, így a felhasznált anyagok és a kész alkatrészek is megóvhatóak a szennyeződéstől és a károsodástól. A szabályozható páratechnológiával növelhető a termelési hatékonyság, csökkenthető a selejt termékek száma, elkerülhetőek a tűzbalesetek, így kiszámítható a gyártás, így biztos profitot könyvelhetünk el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük