Adiabatikus kondenzátor előhűtés Oxyma párahűtés rendszerekkel

Nagy teljesítményű klímarendszerek teljesítményfokozása, klíma hatékonyság javítás, klíma hatásosság javítás

Gyakran előforduló probléma, hogy az alkalmazott klímarendszerek vagy hűtési rendszerek teljesítménye nem a mai nyári csúcshőmérsékletekhez méretezett, továbbá egy régi hűtési rendszer az idő haladásával veszít hatékonyságából, elfárad, elöregszik, és sosem működik már úgy, mint az első pár évben.

A magas külső hőmérséklet súlyos következményei a hűtési rendszerek esetén:

 • tartós villamos energiafogyasztási csúcsok és rendkívül magas villanyszámla
 • a hűtési rendszer mechanikus gépalkatrészeinek kopása, elhasználódása és elöregedése
 • hűtési teljesítmény csökkenése, esetenként a hűtési rendszer leállása

Az épületüzemeltetők, épület karbantartók és a klíma- és hűtéstechnikai rendszer karbantartóinak részéről az alábbi átmeneti megoldások szoktak felmerülni a nyári szélsőséges hőségben, amikor a hűtés megáll:

 • A fogyasztók leválasztása, lekapcsolása a rendszerről, vagyis a szükséges hűtőteljesítmény visszaszorítása, így a kisebb hűtési teljesítményszükséglet végett a rendszer képes működni ideig-óráig. Nem egy hosszú távú megoldás, hiszen nincs rendelkezésre álló hűtés, amikor a legnagyobb szükség van rá!
 • Másik átmeneti megoldás, hogy hagyományos kerti locsolót tesznek a léghűtéses kondenzátor elé, amivel a kondenzátor teknőt és a lamellákat locsolják. Az óriási vízveszteség nagyságrendekkel nagyobb, mint a magasnyomású előhűtési rendszer esetén, továbbá a kezeletlen folyóvíz idő előtt tönkreteszi a kondenzátor hőcserélő lamellákat.

Az adiabatikus előhűtés és az evaporatív előhűtés lényege a kompresszoros hűtőrendszerek és klímarendszerek léghűtéses kondenzátora által a hőcserélő lamellákon keresztül szívott levegő hőmérsékletének csökkentése. A kondenzátor egység ez által a környezetinél hűvösebb levegőt használ a hőcserére és a kondenzációra. Az alacsonyabb külső hőmérséklet révén a kondenzációs hőmérséklet is csökkenni kezd, ami egyenesen arányos a kondenzációs nyomáscsökkenéssel. A kondenzátor nyomásának csökkenése azt eredményezi, hogy ugyanazon hűtőteljesítmény előállításához kevesebb kompresszor munka szükséges, így az EER tényező növekszik, azaz a hűtéstechnikai vagy klímatechnikai rendszer működése hatékonyabbá válik, a villamos-energia felvétel egyértelműen csökken a teljes nyári időszakban.

A léghűtéses kondenzátorok előhűtésére és párahűtésére két megoldásunk van:

 1. Magasnyomású vízporlasztásos adiabatikus kondenzátor előhűtés, párahűtés
 2. Evaporatív médiával történő adiabatikus kondenzátor előhűtés, párahűtés

1. Magasnyomású vízporlasztásos adiabatikus kondenzátor előhűtés, párahűtés

C.O.P. növelő megoldások
Nagy teljesítményű klímarendszerek teljesítményfokozása, klíma hatékonyság javítás, klíma hatásosság javítás – Magasnyomású vízporlasztásos adiabatikus kondenzátor előhűtés, párahűtés

Az Oxyma adiabatikus kondenzátor párahűtés rendszerek működésének lényege, hogy a szabadtéren elhelyezett léghűtéses kondenzátorok hőcserélő lamellái előtt egy párafüggönyt képzünk, így a szívó oldali levegőhőmérsékletet hűtjük le. A magasnyomáson működő (70-80 bar) adiabatikus párahűtő rendszer által szétporlasztott 10 mikronnál is kisebb méretű aeroszolok kibocsájtásával majd a víz elpárolgásával a kültéri egység által beszívott levegő hőmérsékletét akár 10-15 °C fokkal is csökkenteni tudja (ez kb. 8-10°C fokos kondenzációs hőmérséklet csökkenést eredményez), amely hőmérséklet csökkenés könnyedén 16 bar alatt tudja tartani a kondenzátor oldali nyomást. A klímatechnikai és hűtéstechnikai rendszernek kevesebb energia szükséges a működéshez, kisebb villamos-energia felvétellel képes a kívánt hűtőteljesítményt biztosítani, így a kompresszorok terhelése nagymértékben csökken, a kevesebb csúcsra járatás miatt élettartalmuk megnő.

Az EER tényező növeléséből és a villamos-energia felvétel csökkenéséből kifolyólag a hűtési rendszer üzemeltetési költsége nagymértékben csökken, így az előhűtési rendszer beruházása egy megtérülő beruházás, a befektetett összeg kevesebb, mint 1,5 év alatt megtérül az energiafelhasználás csökkenése miatt.

Az Oxyma kondenzátor párahűtés rendszerek teljességgel automatizáltak, így nem igényelnek humán felügyeletet. A kondenzációs nyomás függvényében egy beépített presszosztát segítségével vezéreljük rendszereinket. Egy előre beállított nyomásérték függvényében képes az előhűtési rendszer kapcsolni, hogy megelőzze a magasnyomású hibára történő kiállást, de természetesen alacsonyabb határértékre történő szabályozás esetén folyamatosan energiát takarít meg a nyári időszakban. Ugyanezen megoldás kevésbé precíz, de költséghatékonyabb változata a csőtermosztáttal történő vezérlés, amikor egy előre beállított kondenzációs csőhőmérséklet függvényében vezéreljük a rendszert. A vezérlés megvalósítható továbbá a külső hőmérséklet és páratartalom függvényében, megoldható, hogy az adiabatikus előhűtési rendszer automatikusan kapcsoljon, ha a külső hőmérséklet meghaladja a 30°C-os értéket, valamint ehhez kevesebb, mint 70%-os relatív páratartalom társul. Így az esős időszakok lehetőségét kizárjuk, hiszen ilyenkor az adiabatikus hűtés nem tud megfelelően működni.

Az Oxyma magasnyomású adiabatikus párahűtés rendszerek részei:

 • Oxyma speciális vízkezelő rendszer (több lépcsős szűréstechnika, lágyítás, RO berendezés, egyéb kiegészítők)
 • Magasnyomású szivattyú aggregát (70-80 bar) felelős azért, hogy az kezelt vizet 70-80 bar-os nyomásra komprimálja, így a fúvókák által szétporlasztott vízszemcsék mérete nem haladja meg a 5-10 mikrométer nagyságot.
 • Oxyma PLC vezérlés
 • Magasnyomású tömlők – több rétegből álló vastag falának köszönhetően nyomás, – ill. időjárásállóak
 • Magasnyomású saválló acél csatlakozók – Korrózió és időtálló kivitelek
 • Saválló acél szórócsövek, szórófej tartók – Magas fokú minőség és megbízhatóság 
 • Oxyma speciális magasnyomású fúvókák – A magasnyomású fúvókákon keresztül porlasztjuk a vizet a kondenzátor szívóoldala közvetlen környezetébe.

Nagyobb ipari üzemek, hotelek, szállodák, plázák, bevásárlóközpontok, irodaházak nyári időszakban történő üzemeltetése megköveteli klímarendszer használatát komfort szempontok miatt, valamint egyéb techonológiai hűtéstechnikai rendszerek használatát a különböző termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál. A hőmérsékletszabályozást általában kompresszoros hűtési rendszerekkel végzik. Léteznek vizes elpárologtatóval rendelkező hűtési rendszerek (más néven folyadékhűtők vagy VRV rendszerek), és beszélhetünk direkt elpárologtatóval rendelkező hűtési rendszerekről is (direkt hűtési rendszerek, hűtőkamrák, hűtőbútorok, split klímák).

A fenti párahűtés rendszerek esetén a kondenzátor egység oldalán az esetek nagy részében léghűtéses kondenzátorokat alkalmaznak. A léghűtéses kondenzátorok a bennük lévő ventillátorok segítségével a környezeti levegőt szívják és áramoltatják át a hőcserélő lamellákon, így történik meg a hőcsere a forró hűtőközeg és a környezeti levegő között. Tehát a forró hűtőközeg kondenzáció közben átadja a hőt a környezetnek. Ha a környezeti levegő a nyári szélsőséges melegben túl forró, a hűtőközeg nem tud kondenzálni. Ilyenkor a hűtési rendszer kiállhat magas nyomású hibára és ennek következtében a hűtés leáll, amikor a legnagyobb szükség van rá. A kompresszorok folyamatos csúcsra járatásából fakadóan a kompresszorok élettartalma is csökken.

Kérjen ingyenes helyszíni felmérést és egyedi ajánlatot! Munkatársaink készséggel fogadják hívását!

 

2. Evaporatív médiával történő kondenzátor előhűtés, párahűtés

Evaporativ_kondenzator_elohutes, parahutes Oxyvap_kondenzator_elohutes
Nagy teljesítményű klímarendszerek teljesítményfokozása, klíma hatékonyság javítás, klíma hatásosság javítás – Evaporatív médiával történő kondenzátor előhűtés, párahűtés

Az Oxyma-OxyVap termékcsalád egy szabadalmaztatott, forradalmi evaporatív média, amely különböző méretű moduláris elemekből tevődik össze. A moduláris elemek egymás felé és egymás mellé sorolhatóak, ezért ennek köszönhetően könnyedén alkalmazkodnak bármilyen méretű és típusú kondenzátor lamella felülethez. Az Oxyma-OxyVap evaporatív média egy speciális szerkezetű, fonott lamellás szerkezet, amely egy forradalmi ezüst-polimer bevonattal rendelkezik, amely öntisztító, de mégis vízmegtartó hatású. A moduláris béléstestek tetején egy csepegtető tálcaszerkezet található, míg az alján egy vízgyűjtő tartály. A párolgás az OxyVap alumínium lammelláin történik és nem pedig a kondenzátor lamellák közvetlen közelében, ezért a rendszer nem igényel bonyolult víz előkészítést, a fordított ozmózisos membránszűrő teljesen elhagyható. Az OxyVap evaporatív média rendelkezik a VDI 6022 német higiéniai tanúsítvánnyal, így 100%-os védelmet biztosít a legionella baktériumok ellen. A speciális kialakítás lehetővé teszi a hatékonyabb párolgást, így a hagyományos cellulóz béléstestekhez viszonyítva a hatásfok 90-95%. Ezt a hatékonyságot az öntisztító mechanizmusnak köszönhetően, és a hagyományos cellulóz béléstestekkel ellentétben nem rontják tovább a lerakódások. 

Az Oxyma-OxyVap evaporatív médiával történő kondenzátor előhűtési rendszerek így tehát napjaink egyik legkorszerűbb technológiája. A moduláris rendszerek olcsón és könnyen telepíthetőek.

Tekintse meg az OxyVap adiabatikus előhűtés katalógusát:

Oxyma_PreCooll_Katalogus_HUN

Kérjen Ön is ingyenes helyszíni felmérést és egyedi árajánlatot! Munkatársaink készséggel fogadják hívását!