Hűtési energiamegtakarítás - Hatásosság növelő, hűtéssel vagy párásítással kapcsolatos megtérülő szolgáltatások

Cégünk általános üzletpolitikája alapvetően ügyfél-centrikus, ezért legfőbb célunk az, hogy hasznos megoldásokat kínáljuk ügyfeleink és partnereink részére.

C.O.P. növelő megoldások

Energiamegtakarítás

Hasznos megoldásaink alapvetően a megújuló és energiatudatos klímatechnikai rendszerek tervezésére és kivitelezésére, valamint meglévő klíma,- és hűtéstechnikai rendszerek hatásosságának növelésére irányul. Megoldásaink hasznot termelnek ügyfeleinknek, ezért az ügyféli megelégedettség általánosnak mondható, hiszen a ezek a beruházások megtérülő beruházások, így a megtérülés után hasznot hajtanak.

A hűtéstechnikai és klímatechnikai rendszerek EER és SEER tényezőjének javítására alapvetően 3 módszert alkalmazunk, míg a 4. módszer a hagyományos termikus párásítók kiváltásával kapcsolatos energiamegtakarási lehetőség:

 1. Kondenzációs hőmérséklet és nyomás csökkentése a nyári időszakban

  A kondenzátor nyomás és hőmérséklet csökkentésével, a kompresszoroknak kevesebb munka szükséges a hűtőteljesítmény előállításához, így az EER tényező növekszik. A megtakarított villamos energiából pedig a beruházás általánosan kevesebb, mint 2 év alatt megtérül. A rendszerrel plusz hűtőteljesítmény is realizálható a nyári időszakban. A kondenzátor levegőjének előhűtésére két rendszert alkalmazunk: A magasnyomású vízporlasztásos előhűtési vagy párahűtési rendszerünk, a másik pedig az evaporatív előhűtési rendszerünk.

  Bővebben: https://iparihutes.hu/ipari-hutes/energiamegtakaritas/leghuteses-kondenzatorok-elohutese/

 2. A levegő/víz hőcserélő előhűtése a nyári időszakban

  Az előhűtési rendszernél az elpárologtatóhoz (azaz a levegő/víz hőcserélőhöz) érkező levegőt hűtjük elő, ezáltal a hűtőteljesítmény igény, valamint a kompresszor munka csökken, a C.O.P tényező javul, így kevesebb energia befektetés szükséges a hűtőteljesítmény előállításához. Ez a beruházás általában kevesebb, mint 3 év alatt megtérül. Ezeket a rendszereket a folyadékhűtőknél a levegő/víz hőcserélők előtt szoktuk alkalmazni. A rendszerekkel a környezeti levegőt hűtjük elő a levegő/víz hőcserélőnek, így nem a 35°C fokos levegőt kell lehűtenie, hanem egy előhűtött, 23 °C fok hőmérsékletű levegőt. Kétféle előhűtési rendszert alkalmazunk: A magasnyomású párahűtés, mint előhűtési rendszer és az evaporatív előhűtési rendszereink.

  Bővebben: https://iparihutes.hu/ipari-hutes/energiamegtakaritas/levegoviz-hocserelok-elohutese/

 3. Hűtési teljesítmény igény csökkentése, rásegítés a folyadékhűtő rendszerre

  A rendszerek alapvető jellemzője, hogy a hűtőteljesítményt nem kizárólag a folyadékhűtő rendszer állítja elő az épület hűtése érdekében. A hűtendő térbe evaporatív gépek segítségével + hűtött levegőt fújunk be, így a hűtési hőterhelés csökken, a folyadékhűtők hűtési teljesítményszükséglete szintén csökken, így a folyadékhűtők kompresszorainak kevesebb energiafelvétel szükséges a kisebb hűtőteljesítmény előállításához. A párahűtés rendszerek rásegítenek a folyadékhűtő rendszerek munkájára, így a két megoldás nagyszerű kombináció. A folyadékhűtők lecsökkent teljesítmény felvétele hasznot termel, így a beruházás ezesetben is megtérülő beruházás. A befektetett összeg általában 3-5 éven belül megtérül.

  A folyadékhűtők általános jellemzője, hogy működésük közben szárítják a belső levegőt. A levegő szárazsága növeli az elektrosztatikus kisülések valószínűségét, ezáltal a gyártott termék minőségét is ronthatja, valamint szárítja a dolgozók nyálkahártyáját, ami csökkentheti a hatékonyságukat. Az evaporatív hűtőgépekkel való rásegítés esetén nem csak a folyadékhűtők szükséges hűtőteljesítményét csökkenthetjük, hanem nagyszerű kombináció a két rendszer a befújt levegő páratartalma miatt is. A folyadékhűtő rendszerek száraz, de hűvös levegőt fújnak be, míg az evaporatív hűtőgépek páradús és hűvös levegőt juttatnak a térbe. Ezáltal könnyedén szabályozható a páratartalom is egyben, ami rendkívül előnyös lehet a különböző gyártástechnológiák során, továbbá komfortosabbá teheti a belső teret.

  Bővebben: https://iparihutes.hu/ipari-hutes/energiamegtakaritas/kombinalt-evaporativ-es-folyadekhuto-rendszerek/

 4. Termikus párásítók kiváltása professzionális Oxyma ipari párásítás rendszerekre

  A hagyományos gőzös párásítók vagy más nevükön termikus párásítók kiváltása rendkívül gyorsan megtérülő beruházás. A hagyományos gőzös párásítók rendkívül magas villamos-energiafogyasztása óriási üzemeltetési költséget eredményez, hiszen a víz elpárologtatását annak felforralásával érik el, így a vízgőzt juttatják be a térbe, így növelve a belső relatív páratartalmat. Az Oxyma magasnyomású ipari párásító rendszerek működése közben nincs szükség termikus energiabevitelre, hiszen a víz párolgását a 80 bar nyomás és a mikronos furattal rendelkező fúvókák segítségével biztosítjuk. A vízfogyasztás azonos, a villamos-energiafogyasztás azonban elérheti akár az 1/35. részt is a magasnyomású technológia javára. Általánosságban elmondható, hogy a beruházás maximum 1 éven belül megtérül.

  Bővebben: https://iparihutes.hu/ipari-hutes/energiamegtakaritas/termikus-parasitok-kivaltasa/