HydroFlow magasnyomású előhűtési rendszerrel vagy HydroFLow evaporatív léghűtő gépek segítségével

Levego_viz_hocserlo_elohutes

Levegő/víz hőcserélő előhűtése

Az általunk alkalmazott magasnyomású vízporlasztásos hűtési rendszerekkel , valamint evaporatív hűtőgépekkel további lehetőségek állnak rendelkezésre a hagyományos folyadékhűtő rendszerek hatásosságának javítására.

A kondenzátor levegő előhűtésén kívül egy másik C.O.P növelő megoldás, amikor a folyadékhűtő rendszerben lévő levegő/víz hőcserélő előtt a környezeti levegő hőmérsékletét 7-12°C-kal lehűtjük. Az eljárással a külső meleg levegőt előhűtjük a hőcserélőnek, így annak nem a külső 35°C-os forró levegőből kell 16-18 °C-os levegőt csinálnia, hanem egy alacsonyabb hőmérsékletű, 23°C-os levegőből. Ilyenkor kevesebb hűtési teljesítmény igény szükséges, így kevesebb a kompresszor munka, valamint teljesítmény felvétel. A rendszer C.O.P javulást tesz lehetővé, ami villamos energia megtakarítással jár, hisz a rendszernek kevesebb villamos teljesítményszükséglete van a hűtési teljesítmény előállításához. Ezért ezek a beruházások is megtérülő beruházások, a befektetett összeg kevesebb, mint 3 év alatt megtérül.

Ezen rendszereknél 2 megoldást különböztetünk meg:

  1. Magasnyomású vízporlasztásos levegő/víz hőcserélő előhűtés
    Ebben az esetben a levegő/víz hőcserélő előtt a légcsatornában szórófejeket alakítunk ki, amiket egy magasnyomású szivattyú lát el a 70 baros nyomással és a kellő vízmennyiséggel. A víz apró szemcsékre porlasztódik szét (3-5 mikron nagyság), így a levegővel érintkezve azonnal elpárolog, a víz párolgása pedig hőelvonással jár, így a beszívott levegő hőmérséklete akár 10-15°C-kal is csökkenthető. A páratartalom természetesen növekszik, de ez nem hat ki a belső tér páratartalmára, hiszen a levegő/víz hőcserélő víz oldali hőmérséklete 10-12°C környéki értéken van, ami azt eredményezi, hogy a magas relatív páratartalmú (85%) beszívott, előhűtött levegővel való találkozás esetén kondenzátum keletkezik, amit egy gyűjtőtálca és egy kondenzvíz elvezető segítségével elvezetünk a csatornából.
    Ezen rendszerek előnye az egyszerű és gyors telepítés, valamint az alacsony beruházási költség. Az egyetlen hátrányuk, hogy megoldásra szorul a cseppvíz elvezetése, valamint a víz lágyítása, hogy a hőcserélő hőátadó felületeit ne vízkövesítsük el.
  2. Evaporatív hűtőgéppel történő levegő/víz hőcserélő előhűtés
    Ennél a megoldásnál a légcsatorna rendszer beszívó nyílása előtt kültéren helyezünk el egy adiabatikus elven működő evaporatív hűtőgépet, amivel a külső levegő 35°C hőmérsékletét 23°C-ig előhűtjük a levegő/víz hőcserélő számára. A rendszer szintén telített levegőt fúj, amely levegőben az oldott vízmolekulák a hideg felülettel történő érintkezés során kondenzátum formájában kicsapódnak a hőcserélő hőátadó felületére. Ezért itt is szükséges megoldani a kondenzvíz elvezetést. A beruházás és a telepítés valamelyest magasabb költséggel jár, hiszen a gép méreteiből fakadóan nehezebb művelet, de kevesebb karbantartási igénye van ezen rendszereknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük